21.01.2022
Mikä on keskimääräinen vedenkulutus?
Mikäli teidän taloyhtiöönne on jo asennettu huoneistokohtaiset vesimittarit, niin olet jo ehkä pohtinut, että mikä on keskimääräinen vedenkulutus. Eli kuinka paljon yksi ihminen käyttää vettä pesemiseen, ruoanlaittoon, pyykkäämiseen ja muihin tarpeisiin. Onko suuri vesilasku jopa yllättänyt sinut?
Suomessa yksi ihminen käyttää vuorokaudessa keskimäärin 155 litraa puhdasta juomavettä. Tämä tilasto perustuu Motivan kyselyyn. Kerrostaloasujille tehtyyn kyselyyn osallistuin noin 900 henkilöä. Onko sinun vedenkulutus keskimääräistä? Moni on yllättynyt vesilaskun suuruudesta, kun on siirrytty henkilöperusteisesta vesilaskutuksesta kulutusperusteiseen laskutukseen.
Tämän uuden asian äärellä meidän on hyvä tiedostaa jokunen seikka liittyen vedenkulutukseen. Esimerkiksi kymmenen minuutin suihku kuluttaa 120-150 littaa vettä. Tämä on siis jo lähes keskimääräinen kokonaiskulutus vuorokaudessa. Joku käyttää vettä vuorokaudessa jopa 500 litraa kun toinen pihistelee 100 litran kulutuksella. Kulutukseen voidaan vaikuttaa pienillä asioilla. Voit esimerkiksi aukaista suihkun hanan vain puoliksi tai pitää huolen, että vesihana ei jää turhaan auki keittiössä. Käsin tiskaaminen kuluttaa enemmän vettä kuin nykyaikaiset astianpesukoneet. Puhtaan juomaveden säästäminen on ympäristöteko ja sijoitus tulevaisuuteen.
Huoneistokohtainen vedenmittaus tuli pakolliseksi Suomessa noin. 10 vuotta sitten. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaiseen huoneistoon tulee asentaa vesimittari sekä kylmään- että lämpimään veteen. Tällä asetuksella pyritään veden säästämisen kautta energiatehokkuuteen. Lämpimän veden osuus on keskimäärin 40% ja myös veden lämmittämiseen kuluva energia halutaan minimoida. Vuonna 2020 tulleeseen energiatehokkuusdirektiiviin pohjautuen Suomessa astui voimaan laki mikä velvoittaa vesimittareiden olevan etäluettavia. Tämä helpottaa kulutuksen seuraamista ja laskutusta.
Koka Oy tarjoaa etäluettavia vedenmittausjärjestelmiä niin taloyhtiöille kuin vesilaitoksille.
Rakkaudesta vedenmittaukseen.
Tutustu huoneistokohtaisiin vedenmittausjärjestelmiin täältä.
« Palaa takaisin