Siirry sisältöön
Historia

Koka Oy – 50 år som pionjär

Nyckelspelare i branschen

Koka Oy grundades i slutet av 1960-talet, när Kalevi Kariluoma, som hade arbetat i VVS-företag under hela sitt yrkesverksamma liv, upptäckte att det fanns en efterfrågan på vattenlås av plast för tvättfat som tillverkades av en tysk fabrik. Fram till dess hade vattenlåsen på marknaden tillverkats av gjutjärn eller mässing. Kalevis brist på språkkunskaper och långa arbetsdagar hindrade honom dock inte från att grunda företaget och påbörja en importverksamhet. I augusti 1968 skrevs Ko-Ka in i handelsregistret och hans fru Raili Kariluoma registrerades som ägare.

Plast var ett helt nytt material på vattenlåsmarknaden och det krävdes mycket säljarbete för att få kunder och olika användargrupper att förstå materialets fördelar. Vid den tiden fanns det inga typgodkännandecertifikat – för att inte tala om EU-certifikat. Ett positivt uttalande i form av ett brev från Helsingfors stads vattenverk fungerade som ett officiellt godkännande av vattenlås av plast. Plastvattenlåset Akseli blev snart berömt, och det var länge det enda plastalternativet på marknaden och marknadsledare fram till slutet av 1970-talet.

I slutet av 1970- och början av 1980-talet lades Enolgas Bonoms mässingsventiler och kulkranar till sortimentet. Särskilt EKO kulkranar och EUROSTOP bottenventiler var avgörande för att skapa grunden för företagets högkvalitativa produktsortiment under 1980-talet och de blev kända som innovativa tekniska lösningar. Ibland var lösningarna också, till exempel fatkranen med fullt flöde finns fortfarande i Kokas produktsortiment, som implementerades genom att kombinera en 3/4” gänga med en 1” kran. På samma sätt fortsätter kombinationen av EUROSTOP bottenventil och AXO plaströrkoppling (modell H.183) att vara en favoritprodukt 40 år senare. I början av 1990-talet ersatte vattenmätare vattenlåsen i Kokas produktkatalog.

Samarbetet med B-Meters inleddes redan i början av tillverkarens liv, och under årens lopp har det nära samarbetet lett till att de båda parterna fått ledande positioner på sina egna marknader. I dag producerar B-Meters över 2,5 miljoner enheter årligen över hela världen och Kokas årliga försäljning av vattenmätare i Finland överskrider 100 000 enheter årligen. Dessa framgångar är ett resultat av framgångsrik produktutveckling och hårt arbete samt investeringar i högklassiga tjänster. Vi har alltid strävat efter att vara bland de första som utnyttjar ny teknik – även vid fjärravläsning av vattenmätare – samtidigt som vi respekterar traditioner.

Fakta om företaget

• Grundat: 1968
• Anställda: 15 pers.
• Omsättning: 6,5 miljoner euro (2021)
• Verksamhetsort: Helsinki