Siirry sisältöön
HISTORIA

Koka Oy – 50 vuotta edelläkävijänä

Huomattavaksi toimijaksi omalla alallaan

Koka Oy sai alkunsa 1960-luvun loppupuolella, kun LVI-alan yrityksissä koko työikänsä kauppaa tehnyt Kalevi Kariluoma näki kysyntää saksalaisen tehtaan valmistamalle muoviselle pesualtaan vesilukolle. Siihen asti markkinoilla olleet vesilukot oli valmistettu valuraudasta tai messingistä. Kielitaidottomuus tai päivätyö eivät estäneet perustamasta yritystä ja aloittamasta tuontitoimintaa. Elokuussa 1968 kaupparekisteriin merkittiinkin toiminimi Ko-Ka, jonka omistajaksi kirjattiin vaimo Raili Kariluoma.

Muovi oli tuoteryhmässä täysin uusi materiaali ja vaati myyntityötä saada asiakkaiden ja eri käyttäjäryhmien ymmärrys materiaalin hyviin ominaisuuksiin. Silloisessa maailmassa ei tunnettu vielä tyyppihyväksyntätodistuksia – EU-sertifikaateista puhumattakaan. Helsingin kaupungin vesilaitokselta hankittu positiivinen lausunto kirjeen muodossa muovin käytöstä vesilukkojen materiaalina toimitti virallisen tahon hyväksynnän virkaa. Muovinen Akseli-vesilukko saavutti pian mainetta ja oli pitkään ensin markkinoiden ainoa muovinen vaihtoehto ja 1970-luvun lopulle asti markkinajohtaja.

1970- ja -80-lukujen vaihteessa valikoimaan tulivat Enolgas Bonomin messinkiset venttiilit ja pallolaskuhanat. Erityisesti EKO-pallolaskuhanat ja EUROSTOP-pohjaventtiilit loivat 1980-luvun aikana pohjan erityisen laadukkaiden tuotteiden käyttäjäkunnalle ja tulivat tutuiksi innovatiivisista teknisistä ratkaisuista. Joskus ratkaisut ovat myös yksinkertaisia, kuten esimerkiksi edelleen Kokan tuotevalikoimassa oleva täysaukkoinen tynnyrihana, joka toteutettiin yhdistämällä 3/4” kierre 1” hanaan. Samoin EUROSTOP-pohjaventtiilin ja AXO-muoviputkiliittimen integrointi samaksi tuotteeksi (malli H.183) jatkaa suosikkituotteena nyt jo neljännellä vuosikymmenellä. 1990-luvun alussa vesimittarit korvasi tuoteryhmänä hieman aikaisemmin tuoteluettelosta pois jääneet vesilukot.

Yhteistyö B-Metersin kanssa alkoi heti valmistajan alkutaipaleella ja vuosikymmenien aikana tiivis yhteistyö on nähnyt kummankin osapuolen kasvavan johtavaan asemaan omilla tahoillaan sekä kehittyneen arvostetuiksi vedenmittauksen asiantuntijoiksi. Nykyään B-Metersin yli 2,5 miljoonan kappaleen vuosituotanto maailmanlaajuisesti on merkittävä määrä kuten myös Kokan yli 100 000 kappaleeseen yltävä vuosimyynti Suomessa. Näihin asemiin on päästy onnistuneen tuotekehityksen ja pitkäjänteisen työn sekä palveluun panostamisen tuloksena. Uusia teknologioita on pyritty hyödyntämään aina ensimmäisten joukossa – myös vesimittareiden etäluennassa – perinteitä kuitenkaan unohtamatta.

 

Faktoja yrityksestä

• Perustettu: 1968
• Työllistää: 15 henkilöä
• Liikevaihto: 6,5 miljoonaa euroa (2021)
• Toimipaikka: Helsinki