Kuusi syytä käyttää etäluettavia vesimittareita

25.10.2018

Vesilaitokset huomio! Kuusi syytä käyttää etäluettavia vesimittareita

Etäluenta kerää ajantasaista tietoa vedenkulutuksesta ja helpottaa laskutusta.

Hei vesilaitos! Jos käytössänne on edelleen manuaalisesti luettavat vesimittarit, kannattaa tutustua tähän artikkeliin, jossa kerromme kuusi hyvää syytä hankkia etäluettavat vesimittarit.

1. Etäluettavaa vesimittaria ei tarvitse käydä lukemassa paikan päällä

Etäluettavaa vesimittaria ei tarvitse käydä lukemassa fyysisesti paikan päällä vaan vesimittarin yhteyteen asennettu tekniikka toimittaa tiedon pilvipalveluun. Vesimittarien etäluenta tarjoaa vesilaitokselle kätevän pääsyn ajantasaisiin vedenkulutustietoihin. Näitä tietoja voivat hyödyntää esimerkiksi talousosasto, vedenjakelu ja verkosto, asiakaspalvelu ja vesihuollon kehitys.

2. Kaikki osapuolet hyötyvät

Vesilaitokselle tästä on se hyöty, että asiakaspalvelu pystyy selvittämään helpommin valitukset suurista vesilaskuista. Lisäksi on kätevää, kun vedenkulutusta voidaan seurata asiakastyypeittäin ja alueittain. Vesilaitosten talous hyötyy reaaliaikaisesta laskutuksesta, kun asiakkaita voidaan laskuttaa helpommin esimerkiksi kuukauden välein entisen puolen vuoden sijaan. Näin ollen vesilaitos saa säännöllisempää kassavirtaa. Lisäksi hyötyjä ovat verkoston hydraulinen hallinta ja optimointi sekä häiriötilanteiden havaitseminen.

Asiakkaat hyötyvät, kun siirrytään esimerkiksi kuukausipohjaiseen laskutukseen arvio- ja tasauslaskujen sijaan. Asiakkaan ei myöskään enää tarvitse toimittaa kulutuslukemia vesilaitokselle.

3. Kulutuksen seuranta ja laskutus helpottuvat

Koka Oy:n Hydronet-mittareiden etäluennan toimintaperiaatteena on, että vesimittarit lähettävät IoT-verkkoahyödyntäen kulutustietonsa Hydronet-palveluun. Palvelusta laskutustiedot saadaan siirrettyä automaattisesti olemassa olevaan laskutusohjelmistoon, jolloin manuaalinen lukemien kirjaaminen jää kokonaan pois. Palvelusta saadaan myös selattua yksittäisten mittarien kulutushistoriaa graafisina kuvaajina. Lisäksi palvelusta voidaan havaita olemassa olevia häiriöitä tai vikatiloja, kuten jos moduuli on irronnut tai paristojen virta alkaa olla vähissä.

4. Mittareiden luenta onnistuu nykyisin myös haja-asutusalueella

Monissa Suomen kunnissa on ollut ongelmana IoT-verkkojen huono tarjonta. Nyt kun tekniikka on ollut jo hetken aikaa olemassa, ovat myös Suomen IoT-operaattorit saaneet verkkojensa peittoalueet parempaan kuntoon. Tämä mahdollistaa mittareiden etäluennan kaupunkien lisäksi haja-asutusalueilla.

5. Hydronet-mittareiden käsittelemä tieto pysyy turvassa

Koka Oy:n tarjoaman Hydronet-palvelun palvelimet ja kaikki niihin liittyvä data on turvallisesti Suomessa sijaitsevilla palvelimilla. Lisäksi mittareiden ja verkon välinen tiedonsiirto on salattua. Katso tästä tarkemmat tiedot vesimittareistamme ja etäluentajärjestelmistämme.

6. Etäluettaviin mittareihin siirtyminen on helppoa ja kannattavaa

Etäluettaviin vesimittareihin siirtyminen ei tietenkään tapahdu käden käänteessä, sillä se vaatii rahaa, aikaa ja uuden opettelua. Vaikka työmäärä manuaalisen mittauksen tiimoilta vähenee, uusia työtehtäviä syntyy. Loppujen lopuksi kuitenkin siirtymä on helppo ja tuo säästöjä.

On myös hyvä muistaa, että mittareista saatava data on arvokasta ja kannattaa hyödyntää mahdollisimman hyvin. Näin ollen kannattaa myös hankkia mittareiden ominaisuuksia hyödyntävä palvelu, jotta mittareista saadaan kaikki irti.

« Palaa takaisin